Porota 2022


Predsedníčkou poroty je Aneta Vlčková (*1977), ktorá vyštudovala históriu a etnológiu na Univerzite Komenského v Bratislave. Od roku 2003 pôsobí ako etnologička v Západoslovenskom múzeu v Trnave. Kde sa venuje najmä ľudovej keramike a textilu.

Autorsky pripravila viacero výstav a stálych expozícií - Na skle maľované (2004), Kuchyňa včera a dnes (2004), Š. C. Parrák - pocta kráľovi zberateľov, venovaná Štefanovi Cyrilovi Parrákovi a jeho zbierke starožitností a ľudového umenia (2008, reinštalácia 2016), Doba smaltová (2009), Heřman Ladsfeld - zberateľ a popularizátor keramiky (2009). Spolupracovala i na výstave Ľudový odev na území TT SK (2009), ako aj kolektívnych výstavách a stálych expozíciách v Západoslovenskom múzeu v Trnave. V roku 2017 reinštalovala expozíciu ľudového odevu, pričom ju zamerala na prezentovanie trnavského ľudového odevného variantu.

Od roku 2011 organizuje pre verejnosť kurzy Školy ľudových remesiel, na ktorých sa účastníci učia rozmanité ľudové remeslá a zručnosti.

Mgr. Vladimíra Príbišová šesťnásť rokov pracuje v Balneologickom múzeu Imricha Wintera ako etnologička a knihovníčka. Venuje sa najmä ľudovému odevu a staviteľstvu. Prispieva do zborníka Balneologického múzea Imricha Wintera, je spoluautorkou monografií z okolia Piešťan a Trnavy. 

Ing. Dagmar Straková je podpredsedníčkou OZ Cziffer a autorkou myšlienky oceňovať vyšívačské umenie prostredníctvom súťaže o pohár Márie Hollósyovej. Aktivitám súvisiacim s vyšívaním sa venuje vo svojom voľnom čase.

Pochádza z vyšívačskej rodiny a vyšíva od svojich ôsmich rokov. Navrhla a vyšila zástavu pre OZ Cziffer a Cíferské ochotnícke divadlo, organizuje kurzy vyšívania.

Ing. Dagmar Straková je autorkou dvoch publikácií Katalóg ornamentov z Cífera I. a II. so zameraním sa na kroj a bytové textílie. Ide o vzory na vyšívanie zozbierané v rámci výskumu v Cíferi.

Dušan Caja je poslancom obecného zastupiteľstva v Cíferi a kronikárom obce. Jeho záujem o históriu sa odzrkadlil v niekoľkých publikáciách, ktoré zostavil, prípadne je ich autorom. V roku 2018 sa mu podaril menší objav vo vzťahu k dielam Márie Hollósyovej: v Dolnom kostole na Kalvárii v Banskej Štiavnici identifikoval zástavu z dielne M. Hollósy. Ide o štvrtú známu variáciu orolskej zástavy, ktorú vyšili cíferské ženy v roku 1924 pre Katolícky spolok v Banskej Štiavnici.

© 2020 Dagmar Straková. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky